Tilbake

Tur 41: Lang dags ferd til Oppdals høyeste topp

Den høgste fjelltoppen i Oppdal og Sør-Trøndelag er Storskrymten. Den rager hele 1985 meter over havet.

Den høgste fjelltoppen i Oppdal og Sør-Trøndelag er Storskrymten. Den rager hele 1985 meter over havet.Storskrymten er et av de fjella i Sør Norge som ligger lengst unna bilvei. Å bestige denne toppen er en lang og tidkrevende dagstur. Men den er enkel å gå, derfor er det fult mulig for de fleste fjellglade turfolk å ta denne turen om været og viljen er der.

Ingen i Oppdal kjenner rutene til Storskrymten bedre enn Johan Solberg. Han har besøkt denne favorittoppen mer enn 40 ganger. Ett år satte han og kona Ellen seg som mål å ta en tur hver måned gjennom hele året. De nådde målet, og har bilde fra samtlige tolv turer. Johan sier at det er ikke vanskelig å ta en dagstur om Lesja til Storskrymten. Det er bare langt.

Du starter med å kjøre til Lesja, og tar så veien mot Aursjøen. Når du kommer til Nysæter-krysset, følger du veien innover Skamsdalen og parkerer ved Skamsdalsætrin.

Etter en times gange kommer du over tregrensa og passerer Lesjøen. Det er lett å følge solid sti langs elva mot Storskrymten. En ser toppen mot nord. Fra foten av Storskrymten er det et bratt parti med store steiner. Men det er greit å komme opp.

På toppen er det en skikkelig varde og ved siden av denne ei metallkasse montert på ei stang. Kassa som kom opp høsten 1991 er laga av Ingvar Vognild. Han er både en meget dyktig handverker og en ivrig fjellkar. Det er Storskrymten Spaserklubb som ser til at det er bok og skrivesaker i den fine kassa. I 2005 var det 120 besøk på Storskrymten. Utsikta fra toppen er storslagen så det gir god bonus.

Det er ingen fare med å legge ut på denne turen i godver. En bør starte tidlig om morgenen, og ha godt med mat og drikke. Tidsbruken totalt fra det en starter heimefra til en er tilbake vil være minst 12 – 14 timer.

Nyttig informasjon:
Høydeforskjell: 1985 m
Lengde: 19 km en vei