Du tar av fra E6 på Driva og følger Vinstradalsveien ca. en kilometer framover mot bommen. Parkér før ferista. Følg veien en halv kilometer til krysset Vinstradalsveien / Fjellveien.

Du tar til høyre i krysset og følger Fjellveien opp Kleva. Snart passerer du Sørstosætra og et stykke enger opp er det en stor stein på venstre hand. Dette er “løarstenen”. Her lada de børsene når de skulle jakte.

Når du er kommet ovenfor skogbandet fortsetter du litt til høgre mot ryggen. Her bør du snu deg flere ganger og se mot fjellbygda.

Oppdalsbygda er særlig fin å se fra denne kanten. En god ide kan være å ta en rast her før du starter på den bratte oppstiginga. Her vil du sikkert kjenne pusten og du blir kanskje litt sur i beina. Men så er gleden desto større når du har gjort unna en stigning på 700 meter, og ser den flotte fjellnaturen du er omgitt av på alle kanter. Varden på Storhøa ligger på 1397 m og er det høgste punktet på Risberget. Her er det også en vardekasse med bok som du kan skrive deg inn i. Neste gang du er på Storhøa kan du bla tilbake og se når du var der sist.

Nedstigningen kan skje ved flere ulike ruter. Om du ønsker en annen rute ned, kan vi se på to alternativer. Den korteste rundturen er først å gå et stykke rett mot øst for så dreie mer mot nordøst i retning ned mot Svarthølhaugan.

Det er noe bratt og hardt for lårmuskulaturen til å begynne med, så ta det med ro. Du er snart nede i slakkere terreng. I Svarthølhaugene var det gruvedrift under 1. verdenskrig. Det ble tatt ut kromitt som skulle brukes til forsterkning av geværløpa. Kromitten ble fraktet til Berkåk med hest og der lastet over på jernbanevogner.

Er du interessert i mineraler bør du ta en titt i gruvene og ellers se at det finnes mye fin stein i området. Fra Svarthølhaugan følger du skogbandet fram til stigen ned mot Vinstradalsveien.

En annen og noe lengre rute går sørover mot Ristjønna og hytta på østsida av denne. Her følger du stigen ned langs Stallhøbekken. Når du kommer ned i dalen og har Holsætra på venstre hand er det bru over Vinstra. Du følger nå Vinstradalsveien til du er kommet til Brustølen. Se etter merkene for Pilegrimsleia. Ta til venstre der denne går ned til elva og gå den gode stigen fram gjennom dalen. Du passerer setrer og du ser mange ulike forekomster av mineraler. Blant annet er det mye kalkstein. Denne ble brent til et bindemiddel som ble brukt til husmurer og omnspiper. Det var mange hjelpemidler å finne i naturen. Dette kan gi noen tanker under turen videre fram gjennom Vinstradalen til du når bommen der bilen står parkert.

Nyttig informasjon:
Kart: OPPDAL 1520 III og SNØHETTA 1519 IV
Høydeforskjell: 700 høgdem
Lengde: Rise – Risberget : ca 5 – 6km