Rett nok rager Svarthaugen bare 954 moh. Like vel får en følelse av å være høyt over bygda og det er et herlig rundskue en opplever. Det er lett å gå til topps. Ta en tur til Svarthaugen og du vil ikke bli skuffet.

Når du skal til Svarthaugen tar du av fra E 6 på Mjøa der det er skilta til Vollan. Kjør forbi Vollan skole til krysset med Bågåstrandveien. Du tar denne veien sørover og følger den 500 m til nytt kryss der du tar skrått opp til høgre og kjører Snøvesveien en kilometer til du kommer nesten opp mot garden Trøin, den øverste garden i Snøvesgrenda. Der ser du et veidele. Du kan parkere på jordet like nedenfor ferista og betale en liten slant som du legger i trekassa som står ved utgarden.

 Like overfor ferista tar du av fra grusveien og går den grasbevokste gammelveien oppover mot Fellessætra. Vær obs når du ser utgarden for Fellessætra. Her ved to små ”varder” skal du ta til høgre over ei slette og forbi et stort furutre. Du kommer da på en merket sti. Du bør stadig vekk kontrollere at du er på rett sti ved å lete opp de røde merkene. Det er en idyllisk stig, bare du finner den.

Her må jeg smette inn et hjertesukk: Vi har mange flotte utfartsområder å tilby turinteresserte bygdefolk og tilreisende, men det mangler skilting av veier, parkeringsplasser og stier. Det er vanskelig å finne fram. Oppdal Kommune, Oppdal Næringsforening bør i samarbeid med grunneierne lage en plan for bedre tilgjengelighet, og det må settes av midler til å gjennomføre rydding, skilting, merking og oppsetting av informasjonstavler.

Tilbake til turen opp.. Du er i et fint naturområde. Er du der på rett tid, kan du høre orrfuglspell fra sletter i skogen. Når du kommer over skogbandet er det vid utsikt. På toppen er det ei metallkasse med bok og tang. Svarthaugen er en fast bronsetopp for Topptrim.

Fra toppen har du ei utrolig flott utsikt. Du ser mye av bygda. Mot nord ser du rett mot Ørsnipen og under Vangslia ser du ho Marit, kirka på Vang. Mot øst breier Sissihøa seg ut. Mot nordvest ser du blant annet Gjevilvatnet og Storhornet, og mot vest fjella mot Sunndalen. I sørlig retning ligger Drivdalshornet og mange fjell på begge sider av Drivdalen.  Det er uråd å nevne alt. Har du med kartet kan du finne navn på de mange daler og fjell du ser fra Svarthaugen.

Nyttig informasjon:
Kart: OPPDAL 1520 III
Lengde: 3 km en vei
Tid opp: Vel en time