Fra R70 på Lønset er det 20 km inn til Storligrenda. Veien gjennom Storlidalen er mye mer enn en transportetappe. Du kjører innover en vakker dal full av historie. Trollheimen Ferie har gitt ut et hefte om “STORLIDALEN En reise i natur og tid”. Dette kan vi anbefale.

Når du kommer til Storli parkerer du bilen på en romslig parkeringsplass. Fra Storli til Tovatna er det 4 km med lett stigning. Dersom du er på fottur, kan du velge å gå turiststigen. Den går på andre sida av elva Kjela. Du må gå attende en 3 – 400 m langs veien til du ser skiltet som viser stigen mot Innerdalen. Dette er en grei stig som går rett mot Tovatna. Sykler du eller triller du barnevogn følger du veien.Den ble bygd i forbindelse med utbygginga av Driva Kraftanlegg. Veien er stengt for biltrafikk. Etter 3 km kommer du til en setervang med ei hytte.
På kartet står det Romfosætra. Fram til 1910 var det Sunndalinger som leide seterhamn her. Det er en slitets historie bak denne setra. Vi kan neppe forestille oss det strevet det måtte ha vært å få buskapen opp den bratte lia attmed Ottafossen, og gjennom den lange Ottdalen helt fram til Tovatna og setra.

Like før Tovatna er det et veidele og en trimpost. Veien til høyre fører fram til demningen. Her er det 8 km med lett sykkelvei. Fra demningen går det stig til Kårvatn i Todalen. Mellom Todalen og Storlidalen har vi en gammel ferdselåre, kanskje den som ble mest benytta ved trafikken mellom Møre og Oppdal før vi fikk veg opp Gråura.

Veien til venstre fra Trimposten stopper ved inntaket til sjakta, der vatnet går ned i tunnelen som fører til kraftstasjonen i Sunndalen. Fra denne tappestasjonen går det stig til Innerdalen. Også her hadde vi en gammel ferdselsåre mellom Møre og Trøndelag. Følger du denne stigen en par kilometer fra trimposten, ser du et nes som stikker ut i vatnet. Her er det fin sandstrand. Frister det å bade og slå opp teltet, så er dette rette plassen.

Tovatna er gode fiskevatn. Du kan kjøpe fiskekort og leie båt ved å kontakte Storli gard (tlf. 72 42 37 14). Om vinteren vil det vanligvis være oppkjørt spor fra Storli langs Kjela til Tovatna.

Toppturer. De fleste vil være fornøyd med en tur fram til Tovatna der en finner mange steder å slå seg til ro. Men noen føler sikkert dragning mot de flotte fjella rundt Tovatna. Dette er et unikt fjellområde med bratte og høge fjell på alle sider. De fjella som kjentfolk rangerer høyest når det gjelder spennende tilkomst og flott utsikt er Kringlehøa i vest og Storsalen i sørvest.
Kringlehøa (1498) har bratte fjellsider på alle kanter. Spesielt er sørveggen dramatisk med et fall på 900 ned i Innerdalen. Utsikten mot Norges vakreste dal med omliggende fjell er fantastisk.
Storsalen (1798) er et mangfoldig fjellmassiv. Den har loddrette vegger, spisse rygger og flate platåer. Fra toppen er det et imponerende skue. I klart vær kan en se hele Trollheimen, Dovre / Skrymtheimen og Galdhøpiggen i Jotunheimen.

OBS ! Dersom du ønsker å gå noen av toppturene bør du ha med lokalkjent fjellfører. Ta kontakt med Oppdal Turistkontor (tlf 72 40 04 70) som kan formidle fjellfører til turene.

Nyttig informasjon:
Kart: Storli – Tovatna : Romfo 1420 II
Høydeforskjell: 627 – 757 moh
Lengde: 4 km
Tid opp: 1 t