Du tar av fra R 70 på Lønset og følger veien innover den vakre Storlidalen. Fangst og veidemenn var de første som inntok dalen. Det er gode muligheter for jakt og fiske i området. Storlidalen er i dag prega av moderne gårdsbruk. Noen av gårdene er med i TROLLHEIMEN FERIE under motto: Natur, tradisjon og kultur.

Når du kommer til Ångardsvatnet tar du av til venstre, og følger den 2 km lange bomveien inn mot Sandøya der det er parkeringsplass. Sandøya tilhører Ångarden. Tidligere var det fastboende på Sandøya. De hadde både kyr og geiter. Fjøs og stue var bygd sammen i et hus.

Du tar stigen oppover og følger ryggen på høyre side av Sandåa. Fra Sandøya til Sandåtjønna er det ca 6 km med en høydeforskjellen på godt og vel 500 m. Turen tar rundt 2 timer i vanlig gange. Det er størst stigning den første biten, så blir det slakkere innover dalen langs Sandåa og fram til hytta. Det er bare ei hytte ved vatnet, så her kan du ikke ta feil. Fisken i vatnet er spesielt rød i kjøttet og du kan få en ørret opp i en kilo på kroken. Fiskeredskapen er stang og oter. Du kan bruke sluk og flue. Ved å studere kartet vil du se at det er flere fiskevatn i området, så her kan du bli lenge om du er en ivrig fisker. Fjellområdet rundt Sandåtjønna er rikt både geologisk og botanisk. Dessuten er det et flott område for turer.

Det høyeste fjellet ved Sandåtjønna er Kråkvasstinden (Sandåhøa) på 1700 m. Utsikten fra toppen er vid og flott mot sentrale deler av Trollheimen, Innerdalsfjella, Dovre og Skrymtheimen. Er du i bra form og ønsker du å ta en tur opp, kan vi anbefale kortruta. Du starter fra hytta og går ryggen opp mot bekkeutløpet fra tjernet på 1287 moh. Der krysser du bekken og kliver opp den bratte ura mot sør.

Trolig vil hjertet hamre i brystet og bena bli tunge. Da er det lurt å legge inn flere småpauser og ta fram drikkeflaska. Her kan ord i et dikt av Astrid Volden passe: “–minn oss høre fjelle te, bruke krafta som det gje oss, ..” Og vips er du oppe den bratte ura og kan gå lettere det siste stykket. I boka du finner i varden kan du skrive deg inn sammen med mange andre som tar turen til denne flott toppen. Og for all del: Er været fint bør du ta god tid til å nyte utsikta.

Turen ned kan du legge mot øst og ta ryggen ned mot tjernet på 1443 moh. Ruta videre gjør seg selv. Den går langs nordbredden av begge de øvre Sandåtjønnene og ned ryggen mot hytta.

Info om Storlidalen:
Lønset Grunneierlag
tlf. 72 42 43 08
Hytte og båt: tlf. 72 42 37 16

Nyttig informasjon:
Kart: ROMFO 1420 II